Zave

Avustukset

Tältä sivulta löydät informaatiota avustuksiin liittyen.

Kodit lämpimäksi ja viileäksi avustuksella, auttaen samalla ympäristöä!


Suomen hallituksella on tavoite luopua fossiilisesta öljylämmityksestä 2030-luvulle mennessä ja Suomen pitäisi olla täysin hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Näiden ja EU:n yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi ja vauhdittamiseksi on saatavilla erilaisia tukimuotoja. Seuraavaksi annetaan tietoa niin ELY-keskuksen öljylämmityksestä luopumisen avustuksesta, ARA:n energia-avustuksesta kuin kotitalousvähennyksestä. 


ELY-keskuksen avustus öljylämmityksestä luopumiseen


Ympärivuotisessa asuinkäytössä olevien pientalojen omistajille on Pirkanmaan ELY-keskuksen kautta tarjolla valtionavustusta öljylämmitysjärjestelmän poistamiseen ja järjestelmän korvaamiseen muilla lämmitysmuodoilla. Avustuksen myöntämisen edellytyksenä on, että pientalo on ympärivuotisessa asuinkäytössä eli avustusta ei myönnetä vapaa-ajan asunnolle. Avustusta myönnetään öljylämmitysjärjestelmän poistamiseen sekä öljylämmityksen korvaamiseen toisella, ei fossiilisella lämmitysjärjestelmällä.


Avustuksen summa on 4000 euroa, kun öljylämmityksestä siirrytään kaukolämpöön, maalämpöpumppuun tai ilma-vesilämpöpumppuun, ja 2500 euroa, kun siirrytään muihin lämmitysjärjestelmiin. Avustusta ei myönnetä lainkaan, jos uusi rakennuskohtainen lämmitysjärjestelmä käyttää fossiilisia polttoaineita, kuten öljyä, hiiltä, maakaasua tai turvetta. 


ELY-keskuksen sivuilla voi tutustua ehtoihin ja menettelyyn, hakemuksen kanssa kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Jos tämä on uutta tietoa, niin remontille voi hakea tukea myös takautuvasti, 1.6.2020 jälkeen tehtyihin kustannuksiin. Hakemuksen laatimiseen tarvitaan suunnitelma ja kustannusarvio, avustus maksetaan, kun hanke on valmistunut. Aina kannattaa kuitenkin myös itse selvittää oman kunnan tai asuinympäristön rakentamisedellytykset.


Lisätietoa avustuksesta voi saada katsomalla ELY-keskuksen usein kysyttyjä kysymyksiä. Henkilökohtaista palvelua voi saada numerossa 0295 020 900 tai lähettämällä s-postia osoitteeseen ympariston.asiakaspalvelu@ely-keskus.fi.


ARA:n energia-avustus

ARA:n energia-avustuksen käsittelyaika on noin 4 kk, kaikki hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä ja avustuksia on kaavailtu käytettäväksi sekä maksettavaksi vuoden 2023 loppuun saakka.

Avustuksen tavoite on parantaa rakennusten energiatehokkuutta eli avustuksen summa riippuu siitä, kuinka paljon energiatehokkuus paranee korjausten jälkeen. Energiatehokkuuden luokittelu perustuu rakennuksen E-lukuun, laskelmien tekemiseen tulee käyttää pätevöitynyttä energiatodistuksen laatijaa (ks. energiatodistusrekisteri.fi). Avustuskelpoisuuden määrittelyssä verrataan rakennuksen käyttöönottohetken E-lukua ja lopullista, korjauksen jälkeen voimassa olevaa E-lukua. 

Tukea voi hakea kohteeseen, joka on asuinkäytössä vähintään puolet vuodesta, eli ei mökille. Avustuksen osuus on puolet avustuksen laskentaan huomioitavista kustannuksista. Avustussumma on aina enintään 4000 euroa tai lähes nollaenergiatasoon pyrittäessä 6000 euroa asuntoa kohden.

Korjaukset voidaan aloittaa vasta silloin, kun avustushakemus liitteineen on toimitettu ARA:an. Lisätietoa avustuksesta löytyy ARA:n usein kysytyistä kysymyksistä.


Kotitalousvähennys


Kotitalousvähennystä voit hakea paitsi asunnon remonttiin, myös muihin palveluihin, kuten siivoukseen tai lastenhoitoon. Uuden ilmalämpöpumpun asennustyöstä voi saada vähennystä 40 % asennustyön kokonaiskustannuksesta (enimmäismäärä myönnetylle vähennykselle on 2250 euroa). Öljylämmityksestä luopumisen tapauksessa on kotitalousvähennyksen osuus jopa 60 % asennustyön kokonaiskustannuksesta (enimmäismäärä myönnetylle vähennykselle 3500 euroa).

Omavastuu kotitalousvähennyksestä on 100 euroa koko vuoden summasta. Koska kotitalousvähennys on henkilökohtainen, eli sitä voivat hakea perheen molemmat aikuiset, niin esimerkiksi perhetalouden vähennyksen kokonaismäärä on kaksinkertainen.

Enemmän tietoa vähennyksestä sekä ilmoittamisesta löytyy Vero.fi-sivuilta, sieltä löytyy myös kotitalousvähennyksen laskuri.


Huomio! Kahta eri valtion myöntämää avustusta ei voi hakea samaan kohteeseen. Pienremontit tai kodinhoidonpalveluiden vähennykset kannattaa näin ollen käyttää täysimääräisesti kotitalousvähennyksessä, lämmitysjärjestelmän tai talon energiatehokkuuden saneerauksen osalta voisi sitten hakea ELY-keskuksen tai ARA:n myöntämää avustusta.


Katso varmasti myös meidän valikoimassa olevia ilmalämpöpumppuja ja ilma-vesilämpöpumppuja. Jos sinulla on kysymyksiä tai haluat henkilökohtaisen tarjouksen, ota meihin yhteyttä.

Asiakastuki
Avustukset