Zave

Maalämpöpumput

Tältä sivulta löydät yleisimmät kysymykset ilmalämpöpumppuihin liittyen.

Ellet löydä kysymyksiisi vastausta, käänny asiantuntijamme puoleen.


Miten maalämpöpumppu toimii?


Maanpinta ja maaperä ovat tallentaneet lämpöenergiaa, jota voidaan käyttää lämmitykseen maalämpöpumpun avulla. Erilaisten maakerrosten lämpötila pysyy koko vuoden samana, ja mitä syvemmällä kerros on, sitä korkeampi on lämpötila. Tavallisesti porataan 120–240 metrin syvyyteen, jossa lämpötila pysyy noin 2–8 °C:ssa.


Porausreikään asetetaan kaksi putkea, jotka on hitsattu alhaalta kiinni toisiinsa. Putkistossa on jäätymätöntä nestettä, joka nostetaan talon lämpöpumppuun, jossa maan sisältä nesteeseen kerätty lämpöenergia vapautuu. Kun neste on jäähtynyt lämpöpumpussa, ohjataan se takaisin porausreikään, jossa se kerää itseensä uudestaan lämpöenergiaa.


Maalämpöpumppu on suljettu järjestelmä, minkä vuoksi pakkasnestettä sisältävä neste ei joudu koskaan kosketuksiin pohjaveden kanssa.


Milloin maalämpöpumppu kannattaa hankkia?


Maalämmitys sopii sekä pienemmälle että suuremmalle kotitaloudelle, jonka energiankulutus on keskimääräinen tai suuri. Maalämmityksellä on korkea lähtöhinta, mutta pitkällä ajalla se säästää rahaa energiankulutusta vähentämällä. Mikäli sinulla on tällä hetkellä sähkölämmitys tai pieni energiankulutus, ei maalämmitys anna niin suurta säästöä, että investoinnin takaisinmaksuaika olisi taloudellisesti kannattava.


Kuinka paljon maalämmitys vähentää energiankulutustani?


Maalämmityksellä voit säästää energiankulutuksestasi jopa 80 %.


Voiko samasta porausreiästä jakaa lämpöä useammallekin kotitaloudelle?


Teknisesti kyllä. Mutta siinä tapauksessa on porattava syvempi porausreikä, jotta energiaa voidaan jakaa riittävästi kaikille talouksille. Muussa tapauksessa on vaara, ettei saada riittävää määrää energiaa. Ellei ole mahdollista porata riittävän syvälle, saatetaan tarvita useampi porausreikä riippumatta talouksien määrästä.


Milloin on paras aika porata porausreikiä ja asentaa maalämmitys?


Rajoituksia ei itse asiassa ole, maalämmityksen voi asentaa kaikkina vuodenaikoina.


Mikä on porausreiän aktiivinen syvyys?


Aktiivinen poraussyvyys on kalliopinnan alussa ja sen alapuolella. Jokaista 20 metrin porausta kohtaan saadaan tavallisesti noin 1 kW lämpöenergiaa, mutta nämä arvot voivat vaihdella porausrei’ittäin.


Miten voin parhaiten mitata porakaivosta saatavan energian?


Kysy neuvoa pumpun asentajaltasi. Asentajien ja poraajien laskelmien helpottamiseksi voi ladata laskentaohjelman.

Asiakastuki
Maalämpöpumput