Zave

Lämpöpumpun toimintaperiaate

Lämpöpumput ovat yleisiä lämmitysjärjestelmiä, joiden toimintaperiaate on ympäristöä ja energiaasäästävä sekä myös lompakolle ystävällinen.

Lämpöpumpun toimintaperiaate on hyvin älykäs: lämpöpumput (ilmalämpöpumppu, ilma-vesilämpöpumppu ja maalämpöpumppu) käyttävät hyväksi luonnossa olevaa lämpöenergiaa ja tuottavat siitä lämpöenergiaa huoneiden tai käyttöveden lämmitykseen.

Auringon ansiosta ympärillämme on paljon lämpöenergiaa, joka on tallentunut maaperään, veteen ja ilmaan. Lämpöpumput käyttävät toiminnassaan juuri tätä luonnosta löytyvää lämpöenergiaa. Ilmalämpöpumpun toimintaperiaate on niin vähän luontoa saastuttavaa, että sitä voidaan kutsua erääksi ympäristöystävällisemmäksi lämmityslaitteeksi.


Ilmalämpöpumpun toimintaperiaate


Lämpöpumput toimivat hyvin samalla periaatteella kuin jääkaapit – kun jääkaapista ohjataan lämpö pois, lämpöpumppu sitä vastoin siirtää lämpöenergian huoneeseen sisään kylmäainetta käyttämällä. Zave tarjoaa lämpöpumppuja, jotka käyttävät ympäristöystävällistä R32-kylmäainetta.


Lämpöenergian keräämiseksi ja sen muuttamiseksi lämpöenergiaksi on lämpöpumpun tehtävä työtä, ja siihen se käyttää sähköenergiaa.

Uuden ilmalämpöpumpun toimintaperiaate on niin säästäväinen, että lämpöenergian tuottamiseksi kuluvan sähköenergian määrä voi olla jopa 80 % pienempi kuin sähköpattereilla. Lämpöenergian ja sähköenergian välisestä suhteesta kertoo ilmalämpöpumpun hyötysuhdekerroin (COP).


Lämpöpumpun COP-arvo on 3–6, joka näyttää miten paljon enemmän lämpöenergiaa laite pystyy tuottamaan 1 kWh sähköenergiaa käyttämällä. Hyötysuhde on ilmoitettu aina lämpöpumppulaitteiden tiedoissa, ja sen pohjalta on ilmalämpöpumppujen toimintaperiaate (taloudellisuus) erittäin hyvin selitetty. SCOP on taas hyötysuhde, joka on saatu lämpöpumpun arvojen mittauksella lämmityskaudella, mutta se näyttää samaa asiaa eli miten paljon lämpöpumppu tuottaa energiaa kulutettua sähköä nähden. Ilmastointilaitteen tai lämpöpumpun ilmastointitoiminnon tapauksessa tämän hyötysuhteen lyhenne on EER tai SEER ja sen arvo (3-5) näyttää, kuinka paljon viilennystehoa laite antaa 1 kW:n kulutettua sähköä kohden.


Mitä korkeampi lämpöpumpun hyötysuhde on, sitä taloudellisemmin se toimii. Ympäristöä ja energiaa säästävä toimintaperiaate tekee lämmityskustannuksistasi useita kertoja alhaisemmat.


Ilma-ilmalämpöpumput on rakennettu siten, että niillä voidaan vain lämmittää sisätiloja. Maalämpöpumpun ja ilma-vesilämpöpumpun toimintaperiaatteet poikkeavat perinteisestä ilmalämpöpumpusta siinä, että niillä voidaan lämmittää sisätilojen lisäksi käyttövesi.


Ilma-ilmalämpöpumppu sopii ihanteellisesti lisälämmitysjärjestelmäksi asuntoon tai puutaloon. Ilma-vesi- ja maalämpöpumppu ovat hyviä ratkaisuja päälämmitysjärjestelmäksi suurempiin kotitalouksiin.


Kysy lisätietoja Zaven asiantuntijoilta – löydät avullamme vastaukset yleisimpiin kysymyksiin, kuten esim. ilmalämpöpumpun toimintaperiaatteeseen ja sopivimman lämpöpumpun valintaan.