Zave

Ilmalämpöpumpun ja ilmastointilaitteen huolto

Kaikki laitteet tarvitsevat säännöllistä huoltoa. Huolellinen huoltaminen takaa myös lämpöpumppujen ja muiden ilmastointilaitteiden tehokkaan toiminnan ja pitkäaikaisen keston. Säännöllinen ilmalämpöpumpun huolto takaa lämpöpumpun tehokkuuden! Kaikkien lämmitysjärjestelmien huolto on suoritettava ennen lämmityskauden alkua ja sen jälkeen.

Ilmastointilaitteen huolto kotona


Ilmalämpöpumpun huoltaminen pitää sen toimintakunnossa. Laite on puhdistettava ennen lämmityskautta, sen aikana ja sen jälkeen. Jos ilmalämpöpumppua käytetään säännöllisesti, huolto olisi hyvä suorittaa kuukausittain.


Ilmalämpöpumpun huolto on erittäin helppoa. Sisäyksikön suodattimet on puhdistettava säännöllisesti, koska niihin kerääntyy ajan mittaan pölyä ja likaa. Suodattimet sijaitsevat laitteen sisällä. Ensin on avattava laitteen etuluukku, sitten irrotetaan suodattimet ja sen jälkeen puhdistetaan ne. Pölyn määrästä riippuen on puhdistamiseen käytettävä joko pölynimuria, pölypyyhettä tai jopa juoksevaa vettä. On tärkeää, että puhdistamisen jälkeen suodattimet kuivataan ja asetetaan sitten takaisin.


Myös ilmalämpöpumpun ulkoyksikköä on huollettava. Syksyisin siihen voi kerääntyä paljon lehtiä ja oksia, jotka häiritsevät laitteen toimintaa. Ulkoyksikön toiminnan takaamiseksi on tarkistettava säännöllisesti, onko sen väliin jäänyt jotain, ja poistettava roskat.


Erilaisten lehtien, oksien ym. suojaksi kannattaa lämpöpumpun ulkoyksikölle asentaa pieni suojakatos.


Talvella on tarkistettava, ettei ilmalämpöpumpun alle syntyisi suurta määrää jäätä. Lämpöpumpun huolto talvella käsittää suuremman jäämäärän poiston laitteen alta. Huomiota kannattaa myös kiinnittää lumen määrään laitteen päällä. Ilmalämpöpumppu tulisi puhdistaa suuresta lumimäärästä, joka on kertynyt sen päälle tai ympärille.


Ilmalämpöpumpun puhdistus ja ilmastointilaitteen huolto on hyvin helppoa. Kun kaikkia neuvoja noudatetaan, ei lämpöpumpun toiminnassa pitäisi tapahtua mitään erityisiä muutoksia. Ellei lämpöpumppu toimi normaalisti, aiheuttaa liikaa melua tai on lakannut täysin toimimasta, on syytä kutsua asiantuntija. Suuremman työn vaativan lämmitysjärjestelmien huollon suorittaa aina asiantuntija. Zaven asiantuntijat tarjoavat lämmitysjärjestelmien huoltoa. Ilmalämpöpumpun huollon hinta riippuu laitteen ongelman tyypistä, ja asiantuntija laatii hinta-arvion ongelman kuvauksen perusteella.